donderdag 5 juli 2012

Paniek


Eerst even de dag doornemen. Met het verloop van de nacht....

Daan riep mij 3x wakker; draaien, verschonen, niet lekker liggen. Goed, het was wat rommelig dus. 
Toen eruit en in de rolstoel. We hadden afgesproken dat hij om 10.00 uur naar school zou gaan. Hij zat TV te kijken en ik zat nog met Esther van de Kinderthuiszorg in gesprek toen het al tegen 11.00 uur ging. Daan wist niet of hij wel naar school wilde. Ik liet hem maar even. Later bedacht ik me dat hij de speurtocht door het bos geen aantrekkelijk idee vond. Het zou een gehobbel zijn geweest wat veel pijn geeft. Ik besloot in de lunchpauze te gaan. Inmiddels was Opa Jaap gekomen. Daan en ik hebben een kort gesprek met hem gehad. Het was goed. 
Toen de rolstoelbus gehaald en naar school. We waren er rond 12.15 uur. Zijn groep zat gezellig in de kasteeltuin te eten. Daan werd tussen zijn vriendjes geplaatst. Daarna werd er film gekeken in de klas. Tot 14.30 hield hij het vol, toen wilde hij echt naar huis. Het was goed zo. We hebben iedereen gedag gezegd en de klas van Sophie, die buiten lekker een ijsje zaten te eten, hebben hem ook nog uitgezwaaid. 
Een mooi gezicht. Maar ook verdrietig. Voor mij was het weer een afsluiting van iets. Daan zei later dat hij echt nog wel dacht dat hij ze ging zien. Wanneer dan? Nou, volgend schooljaar....
Thuis wilde hij niet naar bed. Hij heeft wat gelezen, wat gesuft en wat genikst. 
Het eten en drinken was weer erg weinig. Vanavond wel lekker gegeten, maar weer niks gedronken. 
Rond 19.00 uur wilde Daan naar bed. Prima, het was een lange dag in de rolstoel dus helemaal niet gek. We brachten hem zoals altijd in het steeklaken naar boven. Vervolgens snel op zijn zij draaien. Ook dat doen we altijd zo. Hij kan niet op zijn rug liggen. Deze keer kreeg Daan een enorme pijnscheut in zijn long. Hij hapte naar adem en riep dat we de dokter moesten bellen. Snel rechtop zitten, snel naar de telefoon rennen, snel snel..... Toen bedacht ik me dat we voor dit soort situaties juist sinds vanmiddag een spuitje met morfine in de koelkast hadden liggen. Bij paniek c.q. ademnood mocht ik die geven. Het (subcutane) naaldje was vanmiddag ook al geplaatst. Wat een vooruitziende blik weer van onze huisarts. 
Ik riep naar Rijk, die inmiddels beneden was, dat hij dat spuitje moest pakken, dat spuitje! 
Toen Daan zo in mijn armen lag en aan het bijkomen was zag hij wit/blauw. Even dacht ik dat ik zijn ogen zag wegdraaien......Even dacht ik dat het moment daar was........
Rijk kwam snel naar boven en heb ik het ingespoten. Daan was al iets rustiger maar ik wilde geen risico nemen. Pfieuwwwww......paniek......
Rijk had inmiddels onze eigen huisarts, dr. Sluiter, aan de telefoon. 
Wat een geweldig fijne huisarts hebben we toch. Hij heeft direct de huisartsenpost voor ons gebeld en naar het specialistisch team gebeld. De één om te komen voor Daan en de ander om na dat bezoek en na overleg een 2e pomp aan te sluiten.
Dat is inmiddels gedaan. Daan heeft nu dus een spinaalkatheter, een slangetje in zijn rug dat alles onder de gordel verdooft. 
En sinds vanavond een pomp erbij. Die loopt dus via het naaldje in zijn bovenarm, net onder de huid. Daar gaat nu even niks doorheen, omdat de concentratie van de cassette die we hadden liggen hiervoor niet geschikt is. Maar we gebruiken het wel bij paniek, vannacht. Ik hoop en verwacht het niet. Hij ligt nu rustig. Het was naar mijn idee door de snelle beweging dat het deze keer niet goed ging en veel pijn kreeg.
Al snel waren we er weer rustig onder, ook Daan. Hij ging lekker slapen.......

12 opmerkingen:

 1. Lieve Janneke ik weet wederom niet zo goed wat ik moet schrijven wat een zorgen, pijn en verdriet en elke keer kan je het zo goed verwoorden in je blog, het eerste wat ik lees als ik mijn pc opstart, hoe gaat het met Daan. vanaf morgen en de komende 2 weken heb ik geen internet, maar weet dat wij wel aan jullie denken en voor jullie bidden. Heel veel sterkte en kracht toegewenst voor jullie allen liefs Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve mensen,
  Wat he ik een bewondering voor jullie.
  Wat een bewondering voor Daan.
  Met tranen in mijn ogen heb ik net je blog voorgelezen aan mijn man, dit doen we elke avond.
  Wij wensen jullie heel veel kracht en sterkte toe.
  Het zal nog moeilijker gaan worden voor jullie allemaal.
  gelukkig vinden jullie troost bij jullie Heer.
  Warme Groet, Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ongelooflijk zwaar moet het voor jullie allemaal zijn.... Heel veel sterkte de komende tijd! Woorden schieten nu gewoon te kort.....

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zwaar en moeilijk om elke dag weer iets meer afscheid te moeten nemen ... Verdrietig én tegelijkertijd mooi en krachtig hoe jullie gezin deze periode beleeft.
  heel veel sterkte.

  Sabine (fms flickr)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi die foto in de kasteeltuin,maar ook zo dubbel, verdrietig als ik je blog leest.Hier zijn echt geen woorden voor te vinden,RESPECT voor dappere Daan maar ook voor jullie als gezin dat zijn de woorden die jullie nodig hebben.
  Veel sterkte, dat wil ik jullie toewensen
  Liefs Rineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. beste allemaal,

  weet dat we aan jullie denken en voor kracht bidden. Telkens ben ik vol bewondering voor wat jullie iedere keer weer doen. Je woorden laten denken, dat doen we even. Daarom veel energie gewenst om het ook te doen. liefs aan Sophie. Wat staat jullie leven in contrast met wat normaal zou zijn. ik hoop dat jullie Gods nabijheid kunnen blijven zien.
  anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve familie,
  Wat moet dit zwaar voor jullie zijn. En wat gaan jullie hier goed mee om.
  Daan wat dapper van je dat je nog naar school bent geweest op de slotdag! De klas was compleet! Super.
  Heel veel sterkte voor de komende periode!
  Veel liefs,
  Jolanda Jansen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve allemaal,

  Lees al een tijdje mee maar heb nog nooit een reaktie hier geplaatst.
  Ik heb zo'n ongelofelijke bewondering voor jullie allevier, jullie kracht, jullie liefde en toewijding. En dan ook nog de kracht opbrengen om steeds je blog bij te houden, zou me zo goed voor kunnen stellen dat je iedere minuut van de dag/nacht met elkaar wilt doorbrengen.
  Daan: wat een ongelofelijke kanjer ben jij, je ijzersterke wil, je doorzettingsvermogen... ik heb er echt geen woorden voor. Ik ben nog op kraamvisite geweest toen je net geboren was, ik vind het zo oneerlijk en onbegrijpelijk dat jou dit moet overkomen... je moet nog zoveel leuke dingen kunnen doen. ik heb julli al heel lang niet gezien, naar echt ik huil met jullie mee!
  Ik wens jullie alle kracht, steun en liefde die jullie nodig hebben.
  Hoe zwaar moet dit ook voor Sophie zijn, je broer zo te moeten zien lijden......
  En Rijk, jou ken ik het beste van jullie vier: Ik probeer me voor te stellen wat er in je hoofd om moet gaan, maar ik denk dat ik mij hier geen voorstelling van kan maken. ik denk dat dit voor jullie allevier een regelrechte nachtmerrie is! Nogmaals ik wens jullie alle sterkte van de wereld, en ik hoop met heel mijnhart dat jullie toch nog een hoop mooie momenten met elkaar kunnen beleven.

  Ik denk aan jullie

  Groetjes Saskia Jonker

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wederom, woorden schieten tekort. Kanjers zijn jullie alle vier. Door dit blog krijgen we een kijkje in jullie leven zodat we ons er een kleine voorstelling van kunnen maken. Dank je wel hiervoor. Wat zijn jullie sterk.....
  Anja de Vries

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Janneke, wat een kracht heb je! Wat een genade is dat.Ik bid je voor deze nacht en de komende dag weer veel kracht en sterkte toe.Jij maakt het ergste mee wat een moeder kan meemaken.Ik bewonder jullie!
  Liefs; Marian uit Dordrecht

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste allemaal,
  Ja, woorden schieten tekort. Wel wil ik jullie sterkte en heel veel kracht toewensen.
  Ik denk en bid voor jullie.
  Groeten trudy vd sommen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "Al snel waren we er weer rustig onder,ook Daan. Hij ging lekker slapen....."

  Maar trouwe God Gij zijt het schild dat hen bevrijdt hun eer, hun vast betrouwen.
  Op U vesten zij het oog Gij heft hun hoofd omhoog,
  en doet Uw gunst aanschouwen
  Zij roepen U niet vruchtloos aan, Gij wilt hen niet versmaan
  In al hun tegenheden, maar ziet van Sion neer , de woonlpaats van Uw eer
  en hoorde hun gebeden. Dank U, Heere Jezus.

  BeantwoordenVerwijderen