zondag 3 juni 2012

Naar de Chinees

Oma Verweij is bijna jarig en ter ere daarvan gingen we zaterdagavond met de hele familie bij de chinees eten. Daan wilde mee.
Maar dat was niet eenvoudig. Voor Daan althans. Hij heeft er de hele dag over ingezeten en om gebeden dat het goed zou gaan. Hij zag erg op tegen de rit er naar toe en de verplaatsingen van auto naar rolstoel en vice versa. 
Hij was die dag dan ook erg stil. 
Hij is wel gewoon naar beneden gekomen, heeft heerlijk gebruncht met gebakken eitje op brood, fruit enz. Daarna samen een rondje gewandeld, we hoorden dat er bij de achterburen een trampoline werd ingegraven. Het leek me leuk voor hem om even bij de graafmachines te gaan kijken. We zijn er even langs gelopen, maar Daan wilde niet verder. Dus een klein rondje gemaakt. 
Vervolgens heb ik hem aan de buitentafel geparkeerd en de doos Lego gegeven die hij recent had gekregen. Hij heeft heerlijk zitten bouwen, met wat drinken en zijn mams naast hem. 
Beter kan hij het niet hebben geloof ik.... :-)
Als ik zeg "lopen", betekent dat dat Daan dan in de rolstoel zit. Lopen is er niet meer bij. Hij kan niet steunen op zijn been en zijn prothese niet aan vanwege de pijn in zijn rug. 


's Middags was Rijk met Sophie naar "De slag om Bommel" geweest in Zaltbommel. Het centrum van dit stadje was afgesloten en overal was een sfeer uit de middeleeuwen gecreëerd met soldaten en bevolking uit die tijd. Langs de Waal was een kampement opgebouwd waar 's avonds dé slag zou plaatsvinden.  Later ben ik ook nog even gegaan met Sophie, het was gezellig. 
's Avonds naar de Chinees. Het was wel duidelijk dat Daan graag wilde gaan. Ik had hem gezegd dat het geen probleem was als we thuis zouden blijven samen. Maar dat wilde hij niet.
Achteraf is het allemaal erg goed verlopen, de transfers gingen prima. Daan heeft de avond zelf ook genoten, zei hij later, al was het opnieuw een heel stil mannetje wat aan tafel zat. Maar heerlijk gegeten en ook dat doet een moeder (en vader) goed.


Zondag, vandaag, was een rustige start. We waren kennelijk allemaal moe. De wekker was afgegaan maar we zijn er alle vier volledig doorheen geslapen. Ach, we hadden het nodig denk ik dan maar. De kerkdienst hebben we een keertje via de laptop meebeleefd. 
De rest van de dag was rustig, we deden allemaal wat we leuk vonden, het weer was er niet naar om naar buiten te gaan. Verder heeft Daan nog een tekening voor mij gemaakt. Sophie heeft een briefje aan Henk en Bep geschreven, de kids krijgen vaak een kaartje van hen. Voor Sophie reden om er eentje terug te sturen, haha.


Vanmiddag las ik het boek weer ´es van "Kanjer Guusje". Een meisje van 10 jaar dat ook kanker kreeg en na een jaar is overleden. Haar vader heeft naar aanleiding van zijn blog een boek uitgegeven. Ik merk dat ik erg veel herken. De angsten, de onzekerheid, maar ook het pakken van de mooie momenten en het genieten van een blij kind dat zich goed vermaakt. De gewone dingen eigenlijk, waar je normaal nooit bij stil zou staan. Ze komen onder een vergrootglas te liggen op het moment dat je kind zo ernstig ziek is.
Tegelijk merk ik vaak dat het ook voor Sophie geldt. Als zij geniet, grappige dingen zegt of iets moois heeft gemaakt, geniet ik meer dan ik voorheen deed. 
Het doet me goed om die herkenning te hebben. Ik kan het boek alleen niet verder lezen als het proces bij hen verder is dan wij nu meemaken. Dan doe ik het boek dicht en pak het later nog eens. Op dit moment lopen de processen synchroon, het is te doen.


Zoals ik al eerder zei: Daan bidt veel. Heeft vanavond ook aan Sophie gevraagd: wil je voor mij bidden? Ja, dat zal ik doen, had ze gezegd. Ik vroeg Daan waarom hij dat aan Sophie had gevraagd. Hij ging huilen en zei: omdat ik het fijn vind als anderen voor mij bidden.....13 opmerkingen:

 1. Daan, dat is wat wij ook voor jou doen en ook voor mama, papa en sophie. Bidden....En veel mesen met ons denk ik.

  Anja, Kees, Demi en Stan de Vries

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Liefste Daan,
  Het was fijn om bij elkaar te zijn. Samen met alle kids. Het was een mooi moment!
  Je bent echt verschrikkelijk dapper. En als het kan komen we snel weer langs.
  Daan, ook bidden we voor je. Heel veel mensen doen het voor je.
  Veel liefs en dikke knuffel van Lot, Thom, Tijn, Marit, Han, Marlies & Ar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Daan,

  Hier word ik heel stil van, maar ik kan je vertellen dat ook wij voor jou bidden. En voor papa, mama en Sophie.

  Heel veel liefs en een dikke knuffel van Peter, Corina, Rick en Jacco.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn veel mensen die voor jou en jullie bidden.
  Wat bijzonder dat je dit allemaal zo kan schrijven!

  een vriendin van je vriendin uit ridderkerk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Daan,
  Je moest toch eens weten wie er allemaal bidden voor jou en Sophie en jou lieve papa en mama.
  Je bent een dappere jongeman Daan!
  <3 Bert Alice Vince & Brent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Daan,

  Ook wij, Arno,Lionne,Geert,Bart,Lisanne bidden veel voor jou en natuurlijk ook voor papa,mama, en sophie. Lisanne bid iedere avond voor ze gaat slapen voor je. Dit deed ze al toen jullie Bart en Jij bezig waren met de chemo,s. We zullen voor je blijven bidden.

  Liefs Fam de Heus

  BeantwoordenVerwijderen
 7. om even weer heel stil van te worden ...

  sabine (freemysoul flickr)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi Janneke ,Rijk,Daan en Sophie,
  hier word je zeker stil van en de tranen schieten in de ogen bij het lezen van dit blog.
  dappere Daan we blijven bidden voor jullie en speciaal voor jou.
  ja Janneke ;kanjerGuusje; is een boek, dat ook ik niet in een adem kon uitlezen ,het grijpt je keer op keer aan.
  Sophie ,ben benieuwd naar je brief.
  veel kracht en sterkte gewenst.
  lieve groetjes Henk en Bep Zaaijer

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve allemaal,
  Vol van bewondering dat Daan mee geweest is bij het etentje en toch ook heeft genoten, ook dat hij afgelopen week even naar school kon. Weet jullie gedragen door HEM. Niet altijd weet ik wat te schrijven en de tranen hebben dan weer de vrije loop maar in gedachten en gebed voortdurend bij jullie.
  Veel liefs DianaXXXXX

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Daan,

  Wij vonden het ook erg gezellig zaterdagavond; tof dat je erbij was!

  We blijven elke dag voor je bidden!

  Hilde & Hanno

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Daan!
  Ook bid voor jou, iedere keer als ik aan je denk. En dat is heeeeeeeeeeeel vaak, omdat ik jou zo bijzonder vind!
  Groetjes van Marieke uit Katwijk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Daan, we bidden veel voor je en vragen nog steeds op een wonder. Lieve groet, Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Daan , ik ken je niet eens, ik volg je verhaal. Afgelopen zondag heb ik met de bijbelklas die ik leid gebeden voor je, omdat je dit zo fijn vindt. We waren met 17 kinderen allemaal 9 of 10 jaar oud en ik heb over jou verteld. Iedereen daar wil graag dat je beter mag worden dit hebben we aan God gevraagd. Wij geloven in wonderen! Heel veel liefde,kracht en Gods nabijheid gewenst voor jou, je zusje en je ouders.

  lieve groetjes Petra Kok (een vriendin van Linda Koudstaal)

  BeantwoordenVerwijderen