maandag 18 juni 2012

Moeilijk dagje

Vandaag leek de dag goed te beginnen. Om 7.30 waren we wakker. Om 8.00 zei Daan dat hij echt wilde beginnen. Rechtop zitten en wassen.


Daarna wachten op de fysiotherapie. Toen zij er was hebben we geoefend met het zitten op de rand van het bed. Bungelen. Dat viel tegen. Daan vond het eng om te draaien; dat slangetje in zijn rug, het gevoel dat hij niet echt heeft in zijn benen. En daarbij ook nog écht rechtop zitten. Op de rand van het bed is toch meer rechtop dan in bed. Hij werd benauwd, kreeg niet genoeg lucht. We hebben hem gauw weer terug gedraaid. Dit was naar mijn idee een brug te ver.
Later kwam de afdelingsarts langs. Zij vertelde dat de benauwdheid kon komen doordat zijn buik zo vol zit. Dan krijgen de longen minder ruimte en voel je je benauwd. Zij ging overleggen. Aan het einde van de middag, kwam Prof. Hoogerbrugge (een andere oncoloog) even naar Daan kijken. Conclusie was dat zijn buik vol kan zitten met lucht, poep of met vocht. Daarom wordt er morgen een echo gemaakt.

Daan was erg stil en nog steeds wat down vandaag. Ik vroeg hem wat hij liever wilde; met Esther (kinderpsychologe van het ziekenhuis hier) praten of met mama. Met mama was direct zijn antwoord. Oke, zei ik, maar dan moet je eerlijk vertellen wat er in je hoofd zit en waar je aan denkt, want ik zie al een paar dagen aan je dat er iets dwars zit.
Hij ging zachtjes huilen en zei: "Ik zie tegen de reis naar huis op, het vervoer....." Ik heb hem uitgelegd dat hij eerst goed moet kunnen zitten en vertrouwen moet hebben dát hij naar huis kan. Als dat zo is dan zien we wel weer verder, dan zal het ook best goed gaan met de terugreis. Hij was het eens, maar de somberheid bleef.
Op een ander moment maar weer 'es peilen wat er nog meer speelt.....
Oja, logisch dat er veel is om over na te denken, dat begrijp ik ook. Maar wát precies, dat blijft gissen. Hij praat niet. Zegt niks, vraagt niks. Hij ligt en humt wat. Hij verstopt zich in zijn eigen wereldje. Dat mag natuurlijk, het zal lekker zijn om weg te zijn van de realiteit. Het kan ook belastend zijn voor hem. Het lijkt, mede doordat hij snel huilt dat dat laatste het geval is.

Verder heb ik overleg gehad met de ergotherapeute van het ziekenhuis en later belde ook de ergotherapeute die thuis gaat komen al.
Ook had ik een uitgebreid gesprek met de transferverpleegkundige die alles regelt wat thuis nodig zal zijn. Meer uren voor thuiszorg, hoog-laagbed, indicatie, nachtzorg eventueel.
Het kan allemaal, wat leven we toch in een luxe land.

10 opmerkingen:

 1. Lydia van Kuilenburg18 juni 2012 om 18:39

  Lieve allemaal we blijven voor jullie bidden en hopen dat je snel naar je eigen bed kan daan lekker bij papa mama en fietje thuis
  lieve groeten van ons

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve allemaal,
  Stil werd ik er weer van, de afgelopen dagen zijn voor jullie weer zwaar geweest. Daan naar het ziekenhuis, de ingreep, en alles wat er nog meer bijkwam. Wat een moeilijke dagen zijn het voor jullie allemaal weer geweest. Hopelijk gaat het de goede kant op zodat Daan snel naar huis kan. Veel sterkte met alles.
  In gedachten en gebed bij jullie.
  XXX Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi allemaal,het zal niet mee vallen voor Daan ,en ook voor jullie niet Janneke.
  zal bidden ,en wens jullie veel sterkte.
  lieve groetjes Henk en Bep Zaaijer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Daan,

  Sterkte met alles, ik hoop dat je snel naar huis mag!

  Liefs,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Daan en fam, wat zal het moeilijk zijn allemaal maar weet dat er heel veel mensen om jullie heen staan. En Daan je mag best mopperen hoor het is nogal niet wat wat jij allemaal doormaakt. Maar zou het niet fijn zijn als je straks weer lekker in je eigen huis bent samen met papa en mama en Sohie. En rijden in je "eigen"bus. Heel veel sterkte voor jullie allemaal
  Alie Smit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach, wat hartverscheurend, dat zachte huilen. We denken aan jullie, hoor! En we hopen met jullie mee dat de pijn nu écht weg gaat en het vertrouwen bij Daan weer mag gaan groeien. X Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We denken aan jullie en wensen dat Daan weer snel naar huis toe kan.

  Veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Janneke,

  Hartverwarmend de manier waarop je met de gehele situatie om blijft gaan en hoe sterk zijn jullie toch?!
  We hopen dat Daan de pijn kan blijven dragen en ook eens een dag echt zonder is, wat zou dat eens heerlijk voor hem en jullie zijn, om dan juist even bij te tanken.
  Wij blijven in gedachten bij jullie en hopen echt op een beetje vooruitgang.

  Veel liefs en de groetjes
  Ron en Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, wat gaat er toch allemaal om in zijn koppie. Hoe geef je woorden aan je hoop, verdriet, je frustratie, je angst, je behoeften. In normale omstandigheden is dat af en toe al een puzzel.
  Bewondering voor hoe jullie hier mee dealen en bij elkaar steeds weer die momenten van kracht, relativering, reflectie en hoop vinden.

  De bus is er, dus nu Daan nog!

  Lieve groet, Mariken Houtman

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Daan, Janneke, Rijk en Sophie,

  alle dagen lees ik mee met hoe het gaat, echt in woorden ben ik niet goed maar heb een enorme bewondering voor je Daan, het rots vaste geloof van jullie doet me stil worden, ik vraag dan ook aan onze Vader in de hemel of hij je de krachten, genezing wilt geven die HIJ nodig vind. in gedachten en hart ben ik bij jullie.
  lieve groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen