zondag 11 maart 2012

Webcam & de Kanjerketting




Toen Daan een poosje niet op school was geweest kwam de webcam. 
Dit is een project van REC Rivierenland, Radboud ziekenhuis en KPN en zo is er de mogelijkheid om vanuit huis of ziekenhuis mee te doen met de les in de klas.


De webcam werd eerst thuis geïnstalleerd door een monteur. Samen met een ambulant begeleider van REC Rivierenland werd het uitgetest. Daan maakte contact via de laptop met school. De juf en ik spraken af welke les Daan zou mee doen, en hoe laat ik dan zou inloggen. In de klas stond op de stoel van Daan een beeldscherm. Daarop verscheen dan het hoofd van Daan, live in beeld. Toch een beetje in de klas en hij kon mee doen. De juf kon hem een vraag stellen, Daan kon antwoorden. Geluid en beeld. Van te voren kreeg hij zijn schrift en boeken mee. Het enige wat Daan niet kon doen was afkijken..... 


Kanjerketting
Daan kreeg géén kraal voor elke les die hij gevolgd had. Ook al had hij geen zin. 
Hij kreeg verder wel kralen voor elk ander denkbare onderzoek of gebeurtenis.
Daan heeft kralen gekregen voor bloed prikken, aanprikken van de port-a-cath, chemo, voor de opname, operatie, longscan, sonde, bloedtransfusie, opname in isolatie, pleister verwijderen, haar uitval, vreselijke rotdag en gelukkig is er ook een kraal voor een super-goeie-dag. Daar heeft hij er één van. Zo zijn er nog veel meer kralen. 


Maar wat het belangrijkste is, is dat er een verhaal verteld kan worden naar aanleiding van die ketting. Alles gaat op volgorde, want na elk onderzoek of behandeling krijg je vrijwel direct de kraal. En reken maar dat die niet vergeten werd door Daan én dat die er direct op moest! Daan was erg zuinig op zijn kanjerketting, hij ging altijd weer mee naar het ziekenhuis, werd bij binnenkomst direct aan de infuuspaal gehangen. Pas dan was het goed. Was het compleet. 
De betekenis van de kralen weet je op een gegeven moment uit je hoofd. Dan is het niet moeilijk om het verhaal te vertellen. Ook Daan kon en kan dat heel goed. Verwerken, dat wat je hebt mee gemaakt vertellen. 




Tegelijk is het een beloning. "Super goed gedaan Daan!", was het na een onderzoek of behandeling. Jij hebt je kraal wel verdiend! En als het wat minder was gegaan, dan had hij die kraal óók verdiend. 
Want als je als kind kanker hebt, dan heb je toch de hele wereld aan kralen verdiend?!




2 opmerkingen:

  1. Ik ben Marianne, voor rijk een flickrcontact (tovje)
    Naar aanleiding van een commentaar van mij op een fot van Daan en Sophie, schreef Rijk mij over Daan.
    Vanaf dat moment zijn jullie niet echt uit mijn gedachten geweest.In mijn klas heb ik een paar keer meegemaakt dat een kind door deze ziekte een broertje of zusje verloor en dat was heel heftig voor dat kind.
    Ik denk dus, behalve nartuurlijk aan Daan en jullie, ook heel erg aan Sophie, die zoiets onbegrijpelijks moet meemaken. Ik heb toen heel veel contact gehad met de ouders en met elkaar hebben we het ook voor het zusje en broertje enigzins kunnen begeleiden. Het gaat mij te ver om jullie daarover hier te vertellen, maar als jullie geinteresseerd zijn, doe ik dat graag op een andere manier.
    Heel veel sterkte voor jullie allemaal, M@rianne.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wauw wat een dappere daan

    BeantwoordenVerwijderen