dinsdag 10 juli 2012

Al 3 dagen verder


Als we de zondag meetellen, hij is rond 04.00 uur 's morgens overleden, dan zijn we nu 3 dagen verder.

Ongelooflijk......
Tijd om echt na te denken is er niet.
Vanaf het moment dat we zagen dat Daan niet meer bij ons was, zijn de rollen bij ons omgedraaid. Was ik degene die het voortouw nam in de zorg voor Daan tijdens zijn ziek-zijn. Nu is het Rijk. Het werkt goed. 
Moet wel zeggen dat Rijk nu ook mijn externe geheugen is. Mijn hersens willen even niet zo snel schakelen. Rijk kan op adrenaline nog steeds goed nadenken, zoals hij het zelf zegt.


Daan ligt in zijn eigen kamer op zijn eigen bed.
Hij is beneden, op het hooglaag-bed, overleden. Nadat ik Daan samen met de begrafenisondernemer heb gewassen en aangekleed is Daan door hem en Rijk naar boven gebracht. Naar zijn eigen bed.
Het is een fijn gezicht.


Zondag is de hele familie geweest. 's Morgens mijn familie en 's avonds van Rijk. Het was emotioneel en fijn om bij elkaar te zijn. 
Maandag hebben we veel geregeld. 
Maandagavond zijn de vrienden geweest. Ook dat was erg fijn. 
Vandaag was opnieuw een regeldagje. Kwam iemand kijken bij Daan, hooglaag-bed werd opgehaald, op de begraafplaats de plek bepalen, alles doorspreken met de begrafenisondernemer, post bekijken, boodschap doen, eten, naar de kerk om naar bepaalde liederen te luisteren samen met de organist, bezoek, mailen..... 
Heel goed dat we het doen, maar ik dacht dat we al het e.e.a. bedacht hadden, dat we al iets minder te doen zouden hebben dan wanneer het overlijden onverwachts was geweest. Nee dus.
Maar t geeft niet. Nu is het belangrijk te doen zoals we het graag willen hebben.
Met Sophie gaat redelijk goed. Ze kijkt soms even bij Daan. Soms komt ze het vertellen, soms vraagt ze of ik mee wil gaan. Vandaag vroeg ze hoe dat nou allemaal ging met begraven enzo. Ze gaat graag naar buiten en vindt al die gesprekken maar zo-zo. Logisch. Maar dat ze info mist bleek nu dus wel. Geeft niks, ik heb uitgebreid met haar gesproken. Toen was het goed. Vandaag is ze naar de vakantie bijbel club geweest in Hellouw, ze had het erg leuk gehad. Prima, fijn!
Ze heeft het heus heel goed in de peiling, dat weten we.
Zo zei ze zondagavond: wat gaan we eten? Rijk en ik hadden niet zo'n trek dus maar 2 pizza's in de oven. Daarna zei ze: ik ga een romantisch dinertje maken voor jullie. We keken haar verbaasd aan.
Ja, gaan jullie maar uit de keuken, niet kijken. En toen: 2 borden op tafel, schaaltjes met paprika, pesto, kleine stukjes soepstengel om in de pesto te dopen, de pizza's. En willen jullie een glaasje wijn erbij? Nou lekker Fie. We kregen 2 flinke glazen.....
Wat lief! zeiden we. Waarom doe je dat allemaal?
Omdat jullie zo goed voor Daan gezorgd hebben.......

25 opmerkingen:

 1. Lieve mensen, Wat goed om te lezen hoe het met jullie maar ook hoe het met Sophie gaat. Op haar eigen manier ervaren en daar mee om kunnen gaan. . . Fijn dat Daan thuis kan zijn in zijn eigen vertouwde omgeving.
  Sterkte de komende dagen
  Henny van V.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat Daan nog in zijn vertrouwde omgeving kan zijn ook voor jullie als ouders en voor Sophie. En er komt zoveel nog op jullie af. En wat ontzettend lief van Sophie van dat eten en dan de woorden er nog bij. Jullie hebben super kinderen die zo zorgzaam en lief zijn. Geniet ook daar van. Er zal best nog meer op jullie af komen deze dagen maar weet dan dat jullie gedragen worden op de gebeden van de mensen om jullie heen.
  Heel veel sterkte in de komende dagen nog en vooral met de laatste om dan Daan naar zijn laatste rustplaats te gaan brengen.
  Alie S

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Familie

  Afscheid van Daan , nu nog thuis in zijn vertrouwde omgeving, zo fijn als dat kan voor jullie en Sofie , nog even bij Daan zitten ,dingen vertellen en hem nog aan kunnen raken .......zo fijn als je je zo kunt voorbereiden op het onvermijdelijke afscheid, dit zullen hele belangrijke dagen zijn om op terug te kijken.
  Ook wij zitten nu in dezelfde situatie mijn vader is 13.15 u. maandagmiddag overleden, heb hem nog verteld over Daan hij moest ervan huilen , maar zei ook Daan is van zijn pijn en lijden af ,ik kijk er ook naar uit ................
  Ook mijn vader is thuis , ik kan nog niet goed bevatten als hij daar zo ligt dat hij niets meer zal zeggen .........
  Ik en mijn familie wensen jullie toch mooie dagen dat dit dagen mogen worden die jullie troost mogen gaan geven , ik zal vandaag bij mijn vader een extra kaarsje voor Daan branden ....
  In gedachten ook bij jullie groet Nicole Smits

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Via via op Facebook kom ik op jullie bloq! Wil jullie condoleren met dit hele grote verlies! Heel veel sterkte en kracht toegebeden van de Hemelse Vader!! Met vriendelijke groet; Jeannette Hofland-Flach uit Ridderkerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Sofie,

  Wat geweldig lief van jou dat je zo goed voor papa en mama zorgt, ik denk dat papa en mama trots zijn op zo'n lieve meid als jij bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste familie,

  Jullie kennen me niet, ik kwam via de facebookpagina van Willem Storm jullie verhaal tegen en zodoende lees ik deze blog over Daan. Als ik alles zo lees en ook dit stukje weer, dan lopen de tranen over mijn wangen. Wij hebben zelf 3 kids, de oudste 8 jaar. Bijzonder hoe jullie kunnen vertellen wat er in jullie hart leeft en wat een mooie en lieve stoere jongen, die Daan! Ik wens jullie veel sterkte voor straks, als hij niet meer in jullie midden is, de zware tijd die komen gaat. Ik heb zelf een broer verloren, ik weet wat n stempel dat drukt op je gezin. Uiteindelijk is het God alleen die kan dragen en troost kan geven. Héél veel sterkte toegewenst en verlies jullie meisje niet uit het oog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kippenvel, die lieve Sophie toch. Wat zal er toch allemaal in dat koppie omgaan. Geel veel sterkte de komende tijd.

  Anja de Vries

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een lieverd is het toch, zo klein, ook zoveel moeten verwerken en dan ook nog eens zo zorgzaam zijn voor je ouders..... respect Sophie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. HIJ zal de lammetjes in zijn armen vergaderen jes. 40:11

  heel veel sterkte toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer moet ik mijn bewondering uitspreken over hoe jullie hiermee omgaan, zo krachtig. Wanneer ik jullie blog lees voel ik het verdriet maar bovenal voel ik liefde en vertrouwen. Mooi om te lezen dat Sophie jullie nu eventjes goed verzorgt, wat een dappere meid! In gedachten bij jullie,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve Janneke,
  Iedere keer als ik hier terecht kom denk ik : Oh wat heftig,
  Iedere keer als ik dit zie krijg ik nog meer respect voor jullie:

  Wat hebben jullie je best gedaan om er te zijn voor Daan en elkaar. Het dappere mannetje is er niet meer maar jullie mogen zo ongelofelijk trots zijn op Daan en jullie als familie.

  Geniet van de prachtige herinneringen, Daan lacht naar jullie vanuit zijn Aston Martin in de hemel!

  Wim Haze

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi, ontroerend hoe jullie het allemaal doen.
  Krijg er gewoon een brok van in mijn keel.

  En dan lieve Sophie met haar romantische diner voor jullie.
  Gewoon geweldig hoe ze alles aanvoelt en op haar manier dingen laat blijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. jacky verbraak11 juli 2012 om 21:26

  sterkte allemaal en beleef ook deze dagen samen met Daan intens. Ook deze dagen zijn kei-belangrijk in het proces voor jullie allemaal. ik weet zeker dat Daan ook in zijn volgende wereld zijn plek heeft: zo liefdevol en vertrouwd en veilig hij in jullie gezin is geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ken jullie niet , kwam een poos terug via het weblog van Lowie ( Guusje) op jullie plek , las en leefde mee , en nu is het gedaan ........... ik lees nog mee , mooi .hoe het nu gaat , hoe jullie kleine stappen zetten , stappen zonder Daan , nog even en dan zijn laatste rite , ik wens jullie kracht en licht .

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lieve allen,

  Ik ben haast woordeloos van verdriet om Daan's overlijden, om jullie verlies. Misschien daarom raken jullie mooie woorden waar 'vrede met' vanuit spreekt, me zo diep. Ik heb diep respect voor jullie allemaal, ook voor alle naasten die jullie zo bij hebben gestaan. Ik hoop en wens jullie toe dat het een mooi en waardig afscheid zal worden waar je met fijne herinneringen aan terug kunt denken. Een dikke zoen van Josette en Maarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lieve familie,
  Jullie kennen mij ook niet, ik ben via een vriedin van jullie op jullie weblog gekomen.
  Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik moet schrijven... Wat een bijzondere familie zijn jullie, wat een prachtige lieve en stoere jongen was Daan, wat een lieve mooie dochter hebben jullie... Ik wens jullie heel veel sterkte de komende dagen, vrijdag met de begrafenis, en de komende tijd...
  Ik besef ook nu weer dat je elke dag toch zo dankbaar moet zijn voor alles wat de Heere God ons geeft, gezondheid van de mensen die je lief zijn...
  Lieve familie, ik / wij wensen en bidden jullie alle kracht en liefde toe.
  Hartelijke groet, Fam van 't Zelfde

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve fam. Verweij.

  Als ik de verhalen lees over Daan en jullie als gezin, dan komen de waaroms weer boven.
  Waarom die vreselijke ziekte, waarom dit verlies, waarom moet deze ellende allemaal gebeuren, want het gaat jullie en ook anderen die verliezen geleden hebben (waaronder ik) niet in de koude kleren zitten.
  Waarom verliest Sophie haar grote broer, die voor haar op moet komen bij plagerijen e.d.
  Andere kinderen worden door de ouder(s) vermoord of misbruikt en jullie die zo van Daan houden, moeten hem missen. Waarom laat God dit allemaal toe. Het is allemaal niet te snappen en ik word er vaak mismoedig onder. Teksten en preken helpt niet en zeggen me bijna niks meer.
  Ik wens jullie voor de komende tijd veel sterkte en moed om door te gaan zonder Daan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. lieve allemaal,

  we wensen jullie vanavond en morgen heel veel kracht van boven toe en ook voor in de toekomst
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel veel kracht en sterkte van onze hemelse Vader,in het bijzonder
  voor vanavond en morgen,mogen Zijn Heilrijke arm jullie dragen.

  Dit was ons gebed vanmorgen.
  Namens gebeds groep Vuren.

  Thea Niezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beste Familie,
  Heel veel sterkte en Gods nabijheid en ondersteuning toegewenst. In het bijzonder voor de dag van morgen maar ook voor de tijd erna.
  Vriendelijke groet van, Esther van Erp-Stip

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel veel sterkte voor nu en de komende tijd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel veel sterkte en veel respect voor jullie alle 3. fam van der Linden

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat ontzettend lief van jullie dochter ...
  zo mooi dat ze zo fijngevoelig is en hoe ze met de situatie omgaat

  sabine (fms flickr)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ik zit jullie blog met tranen in mijn ogen te lezen! wat een mooie lieve zoon was daan en wat een lieve dochter hebben jullie! die ondanks haar verdriet om haar grote broer aan haar zorgzame ouders denkt en jullie een zelfgemaakt diner voorzet! ik ken jullie niet persoonlijk maar ik weet helaas hoe het is om een dierbare te moeten verliezen. ik wens jullie heel veel sterkte toe deze tijd en alle jaren erna! wees maar zuinig op jullie meisje en op mekaar en denk veel aan daan die altijd een deel van jullie leven zal blijven! heel veel sterkte! gr sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Rijk,

  Voor JOU, Je Vrouw en Dochter, .........
  ALLE sterkte, rust en wijsheid toegewenst.
  In donkere tijden als deze, is jullie licht de herinnering aan Daan.


  Raimond Pronk

  BeantwoordenVerwijderen